Několik informací o kávě…

Káva je jako nápoj známá již více než tisíc let. Dostala své jméno po latzele01inském označení rostlinného rodu Coffea. Tento rod patří do čeledi Rubiaceae, jež zahrnuje více než 500 rodů a 600 druhů. Všechny druhy Coffea jsou dřeviny. Ze dvou nejznámějších odrůd druhu Coffea arabica - Typica a Bourbon - se vyvinulo mnoho odrůd (např. velmi známá jamajská odrůda Blue Mountain). Kávovník arabský (arabika) je velký keř s tmavozelenými oválnými listy. Plody jsou vejcovité, zpravidla obsahují dvě zploštělá semena.
Pojem robusta je v zásadě identický s nejvíce pěstovaným druhem Coffea canephora. Je to odolný keř či strom, semena jsou menší než u arabiky.
Káva arabika představuje v současné době asi 70 procent světové sklizně, ale podíl robusty stoupá (větší výnosy z těchto kávovníků, příznivější cena kávy robusty).

Káva se dá pěstovat jak na velkých plantážích, tak i na malých mýtinách v lesích. Arabice se daří při teplotě 17 až 24 stupňů Celsia, robustě při teplotě 24 až 29 stupňů. Doba sklizně se mění podle zeměpisné polohy - na sever od rovníku se sklízí od září do prosince, na jih v dubnu, květnu, příp. až do srpna. V zemích rovníku (např. Kolumbie), se sklízí po celý rok. Kvalita kávy je odvislá i od provedení sklizně.

zele02

Zpracování kávy

Rozlišujeme dva způsoby zpracování - starší, tzv. suché zpracování a modernější mokré zpracování.
Při suchém zpracování se sklizené oprané plody suší na slunci v tenkých vrstvách na betonových či kamenných podlahách či rohožích a pravidelně se prohrabávají, aby se uspíšilo proschnutí. Z vysušených plodů se pak semena vyluští ze slupky a stříbřité blanky. Tento způsob zpracování je méně nákladný, ale trvá déle než za mokra.
Mokré zpracování dokáže lépe zachovat kvalitu kávových zrn a méně je poškozuje. Na rozdíl od suchého zpracování, kde se peckovice nejprve suší, se za mokra zároveň odstraňuje i oplodí. To se provádí strojově. Semena zbavená dužiny jsou dále splavována do fermentačních betonových nádrží, ve kterých kvasí. Během kvašení se odloučí poslední zbytky dužnaté části lpící na pergamenové slupce, která se pak praním odstraní. Dobře vypraná káva zvaná "pergamino" se pak suší. Vysušený produkt se konečně zbaví pergamenové slupky na loupacích strojích , kde se současně z velké části odstraní i osemení.

Nakonec jsou vyloupaná zrna uhlazena, leštěna, přebrána a tříděna a nakonec jsou naložena do jutových či sisálových pytlů, žoků, které obvykle pojmou 60 - 70 kg kávových zrn.

Země produkující kávu

Na světovém obchodním trhu jsou jednotlivé druhy kávy označovány podle produkční země nebo území, kde byla káva vypěstována, nebo podle přístavu, z něhož byla vyvezena. Podle původu rozeznáváme kávu americkou, africkou a asijskou. Podle způsobu zpracování pranou nebo nepranou. Různé produkční druhy zelené kávy se vzájemně liší svými charakteristickými vlastnostmi, např. velikostí, tvarem, barvou zrna, tvarem břišního řezu, vůní barvou osemení a konečně specifickou váhou. Kvalita zelené kávy se posuzuje nejen podle barvy a vůně, ale též podle přítomnosti nečistot a příměsí.

JIŽNÍ AMERIKA

BRABrazílie

Kávovník je v Brazílii hlavní zemědělskou kulturou a káva důležitým exportním zbožím. Pěstuje se hlavně káva arabika v několika odrůdách, např. bourbon, maragogip a botucato. K hlavním produkčním státům Brazílie náleží Sao Paulo, Minas Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, Espirito Santo, Bahia a Pernambuco.
Brasilská káva je nápojem dobré chuti, vysoké jemnosti a sladkosti v šálku.

COLKolumbie

Ve všech oblastech této země jsou výhodné půdní podmínky, a tudíž ve výškách 760 až 1800 m nad mořem i výnosné kávové plantáže. K nejdůležitějším kávovým krajům patří: Bogóta, Medellín, Antioquia, Cundinamarca, Tolima, aj.
V šálku se kolumbijské kávy vyznačují jemnou chutí a aromatickou vůní a mírnou aciditou.

VENVenezuela

Nejdůležitější pěstitelskou oblastí je údolí asi 800 m n. m. v okolí hl. města Caracasu, dále oblast jezera Maracaibo, dále oblast Táchira, Mérinda, Miranda a Aragua. Káva v šálku vyniká jemnou aromatickou a sladkou chutí.

BOLBolívie

Kávovník se pěstuje v oblasti měst La Paz a Santa Cruz. Vlivem příznivých podmínek má bolivijská káva dobré vlastnosti.

PERPeru

Největší část produkce pochází ze severu země, z kávových oblastí Piuka, Lambayeque a Cajamarca. Produkce kávy je kolísavá.

ECUEkvádor

Střediskem obchodu s kávou je hl. město Quito. Kávovými oblastmi jsou Manabi, Guayas a Los Rios. Káva se vyznačuje středně velkým zrnem bledě zelené až šedavé barvy. Kvalitativně patří k horším brazilským kávám.

STŘEDNÍ AMERIKA

GUAGuatemala

Je nejvýznamnějším středoamerickým producentem kávy. Pěstování je rozděleno do 20 oblastí. K nejdůležitějším patří Tumbador, Cobán, san Marcos a Antigua. Káva z Guatemaly má zrno nazelenalé, v šálku je bohatě, jemně aromatická.

HONHonduras

Nejdůležitější plantáže jsou v oblastech Santa Barbora, Santa Rosa de Copan, aj. Káva z vysokých poloh je dobré kvality, vytříděného zrna a po upražení velmi úhledného vzhledu, v šálku se vyznačuje pikantní kyselostí.

ESASalvador

K hlavním pěstitelským oblastem patří kraj Santa Anna, San Salvador a Ahuachapán. Jako nápoj se tato káva vyznačuje příjemně lehkou plností a jemnou kyselostí, má čistou chuť.

NCANikaragua

Hlavním pěstitelským střediskem je Matagalpa, v nálevu tato káva vyniká extraktivností, lahodností v chuti a jemnou vůní.

CRCKostarika

Káva se pěstuje hlavně v okolí hl. města San José a její charakteristikou je nakyslost, která se však neprojevuje trpce kysele a bohatší obsah kofeinu.

CUBKuba

Přední místo na světovém trhu zaujala káva produkovaná v provincii Oriente, Santa Clara a Pinar del Rio. Nejlepší kubánskou kávou je Turquino, vyznačuje se čistou chutí, příjemnou, nepříliš silnou plností a obsahem méně kyselin.

JAMJamajka

K hlavním pěstitelským oblastem patří San Andrews, Portland a San Thomas. Jamajská káva Blue Mountain je jednou z nejlepších a nejdražších káv na světě.

MEXMexico

Nejlepšími pěstitelskými oblastmi jsou Chiapas na jihu země. K hlavním druhům patří coatepec. V šálku se mexická káva vyznačuje jako aromatická káva s vyrovnanou, zvlášť jemnou kyselostí blížící se Kostarice.

AFRIKA

ETHEtiopie

Je považována za pravlast kávy, k nejznámějším pěstitelským oblastem patří Harer, Džima a Sidamo. Káva vyniká v šálku jemností v chuti a vůní podobnou kávě mocca.

KENKeňa

Vypěstovaná káva je v šálku intenzivně aromatická s jemnou kyselostí. K hlavním oblastem patří Kiambu, Thika, dále také Nairobi a Meru.

TANTanzanie

Káva se pěstuje v oblastech Bukoba a Kilimandžáro. Jako nápoj se vyznačuje plnou, ušlechtilou chutí a báječnou vůní.

UGAUganda

Má své plantáže v oblasti hory Elgon. Pěstuje se převážně robusta.

ZAMZambie

Kávovníky se pěstují v provinciích u Kasama, Nakonde a Isoka. V šálku je jemnější než keňská, ale má plnou chuť.

ASIE

INDIndie

Pěstuje se káva arabika i robusta - kromě státu Karnataka ještě v Tellichery, Malabaru (monzunová káva) a Nilgiris.

INAIndonésie

Pro pěstování kávovníku v Indonésii jsou ostrovy Jáva, Sumatra a Sulawesi. Jáva produkuje aromatickou kávu s nízkou kyselostí, která má přirozeně jemnou a vyváženou chuť. Oproti kávě ze Sumatry nebo Sulawesi je její kyselost poněkud výraznější a chuť kořeněnější.

VIEVietnam

Pěstuje se zejména robusta, nejvíce v oblasti Bak - bo, většinou na malých farmách. Káva má svou charakteristickou chuť, řadí se mezi levnější a méně kvalitní kávy.

AUSTRÁLIE A OCEÁNIE

AUSAustrálie

Zde se pěstuje výlučně arabika odrůdy Bourbon, jež je velice kvalitní. Je měkká, chuťově jemná, pouze lehce nahořklá a má neobvykle nízký obsah kofeinu.

PNGPapua - Nová Guinea

Kávovníky se pěstují téměř výhradně ve vyšších polohách, na planinách v nadmořské výšce 1300 až 1800 metrů. To určuje vysokou kvalitu. V šálku je to silně kořeněná káva plné a bohaté chuti.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení